Momó Rádió felnőtteknek

A boldog gyerekekért, és a boldog felnőttekért.

A zene fontossága

 nem mellékes kis pedagógiai kérdés, hanem országépítés….

Hozzon a gyermeknek mindenki, amit tud: játékot, zenét, örömet.

De, hogy mit fogad el: azt bízzuk rá.

Csak azt a lelki táplálék válik javára, amit maga is kíván.”

Kodály Zoltán

A zene

 

      Az óvodás, és kisiskolás kor, az ember fejlődése szempontjából, talán a legfontosabb korszak.

Ekkor alakul ki az erkölcsi érzékünk, ekkor tanuljuk meg, mi a jó és a rossz, mi a szép, és a csúnya, mi a helyes, és a helytelen, mi az, amitől az életünk jobb lehet.

 

Ezért segítenünk kell a kisgyermekeknek abban, hogy rátaláljanak a boldogság titkára.

Ezt úgy érhetjük el, hogy minél több élményben részesítsük.

A zene, nagyban fejleszti a gyermekek szépérzékét, jó irányba tereli az ízlését.

 

„A zene erkölcsi törvény. Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az elmének, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek. Lényege a rendnek és útja minden jóhoz, igazsághoz és széphez vezet, amelynek csak láthatatlan, de kápráztató, szenvedélyes és örökkévaló alakja.”

Platón

Azt szokták mondani, hogy nem mindenki tud énekelni, de mindenki szereti a zenét.

A zene, és ének tanulása, már egészen kicsi korban elkezdődik. Hiszen, annyi minden zenél körülöttünk.

Amikor édesanyánk dúdol nekünk, akkor érezzük meg igazán a szeretetét, hiszen a zene által lehet a legtöbb érzelmet kifejezni. Gondoljunk csak a vidám dalokra, melyeket, ha meghallunk, azonnal táncra perdülnénk, vagy a szomorú nótákra, melyeket megkönnyezünk.

Már a kisgyermek is érzi ezt, ezért próbálkozik az énekléssel. Hiszen énekelni az egyik legfelemelőbb dolog a világon. Nem véletlenül próbálkozik vele annyi ember, tehetségkutatókban, vagy akár a zuhany alatt.

A zene, oldja a szorongást. Tudósok kimutatták, hogy énekelni, és félni nem lehet egyszerre, ezért énekel a legtöbb ember a sötétben, vagy egy rémisztő szituációban.

A gyermekek zenei ízlését, hallását, már egészen kicsi korban elkezdhetjük fejleszteni. Mégpedig úgy, hogy minél többet hallgattatunk velük különböző stílusú muzsikát.

Az óvodai nevelésben is nagy szerepe van a zenének, és az éneklésnek. Ezeket mozgással, játékkal kombinálva szinte minden nap gyakorolják az óvodában. Céljuk, fejleszteni a gyermek ritmusérzékét, hallását, valamint az együtt éneklés által, a társas készségeket.

A zenén keresztül megőrizhetjük népi hagyományainkat is.

Az óvodáknak óriási szerepe van a gyermekek zenei nevelésében. A legjobb család sem adhatja meg azt, amit az óvoda nyújt: az emberi közösségbe való beilleszkedést, a toleranciát.

„Az emberek többsége zenétlenül megy végig az életen, s még jó, ha nem sejti, mit vesztett. De többnyire ráeszmél, mikor már késő. Innen a sok felnőtt reménytelen, és groteszk zenetanulása, vagy kesergése fiatal kora mulasztásain.”

Kodály Zoltán

Ezért közösen kell a gyermekeinkkel megszerettetni a zenét, a dalt, az éneket.

Ebben segít a Momó Rádió, ahol a nap 24 órájában magyar gyermekzenéket közvetítünk.

 

A Momó Rádió, óvodai műsorok felvételével, egy olyan közösséget szeretne kialakítani, ahol az intézmények együtt versenyezhetnek, játszhatnak, és segíthetik egymást.

Később a Momó Rádió játékos formában szeretne ismeretterjesztő műsorokat készíteni, ami szorosan kapcsolódna az óvodák napirendjéhez.

Így, azok a gyerekek is az óvodában érezhetik magukat, akik esetleg otthon fekszenek betegen, vagy más ok miatt kényszerülnek távol lenni a közösségtől.

Emiatt a rádió szeretne szoros kapcsolatot kialakítani a magyarországi és határon túli óvodákkal.

Várjuk óvodák, óvónők véleményét, javaslatát jelentkezését:

 

kattints ide

Hallgassunk minél több zenét gyermekeinkkel, hogy boldogabb emberré váljanak!

 

Vélemény, hozzászólás?

Momó Rádió felnőtteknek © 2015 Frontier Theme