Momó Rádió felnőtteknek

A boldog gyerekekért, és a boldog felnőttekért.

5 tipp, hogy gyermekünk megszeresse az angol nyelvet

Minden szülő szeretné, ha gyermeke szívesen és gátlások nélkül beszélne idegen nyelveket, főként az angolt, hiszen ez világnyelv. Napjainkban az angol nyelv ismerete nélkül nehezen boldogulhatunk, mivel egy egyszerű külföldi utazás során is szükséges, hogy legalább alapszinten megértessük magunkat.

Azok a gyerekek, akik idegen nyelvű környezetben, vagy kétnyelvű családban nőnek fel, megkapják a lehetőséget, hogy észrevétlenül sajátítsák el az adott nyelveket, akár többet is.

Magyarországon élő, magyar anyanyelvű szülőként is rengeteget tehetünk gyermekünk angol nyelvi nevelése érdekében, abban az esetben is, ha a nyelvet csak kevésbé, vagy egyáltalán nem beszéljük.

5 egyszerű gyakorlati tippet oszt meg velünk Fürész-Mayernik Melinda, az Angol Kalauz program alapítója, kisgyermekkori nyelvoktató, kétgyermekes édesanya, aki saját gyermekeit is magyarul és angolul neveli, illetve szívesen osztja meg játékos módszereit más szülőkkel is, akik szeretnék gyermekük angol nyelvi fejlesztését támogatni.

 

  1. Járjunk elől pozitív példával!

Mivel a gyermekek utánzással tanulnak, azt teszik, amit a felnőttektől látnak, ezért nagyon fontos, hogy jó példával álljunk előttük. Ez azt jelenti, hogy ha a gyermekünk látja, hogy mi magunk is szívesen használjuk az angol nyelvet – a munkán kívül is – saját magunk szórakoztatására (olvasunk angol nyelven, hallgatunk angol nyelvű slágereket, illetve nézünk angol filmeket), akkor ők is ezt a hozzáállást fogják átvenni, vagyis az angol nyelvre, mint a kommunikáció eszközére, egy jó mókára, a szülővel való közös játékra fog tekinteni.

  1. Hallgassunk együtt angol nyelvű mondókákat, dalokat, slágereket!

A gyermekünk életkori szintjének megfelelően hallgathatunk angol énekeket, illetve idősebb gyermekünkkel népszerű angol slágereket, amelyek a gyermek érdeklődési köréhez is közel állnak.  Ezeket a dalokat akkor is hallgathatjuk, ha mi magunk nem beszélünk angolul, hiszen a nyelv hangzása, ritmusa – ezeknek  az anyanyelvi anyagoknak a segítségével – a „fülünkbe mászik”, így a kiejtés is rögzül és észrevétlenül sajátíthatjuk el az alapszókincset, nyelvtani szerkezeteket is. Nem is gondolnánk, hogy egy egyszerű gyerekdalból is rengeteg formula ragadhat ránk. Ahogyan az anyanyelv elsajátítása során is ezekből a kincsekből válogatunk gyermekünknek, válogassunk angolul is mondókákat, dalokat! Az angol slágerek esetén érdemes megkeresni azok dalszövegét, hallgatás közben figyelni, az ismeretlen szavakat megkeresni a szótárban, és próbáljuk a dalt összességében megérteni, ne fordítsuk mondatonként, koncentráljunk a tartalomra!

 

      3. Énekeljünk és mozogjunk angolul!

 

Ahogyan a keleti bölcsesség is mondja, „Amit hallok, azt elfelejtem, amit látok, arra emlékszem, amit csinálok, azt tudom.” Az egyik leghatékonyabb tanulási mód, amikor mozgással kötjük össze a megtanulandó anyagot. Ez az úgynevezett multiszenzoros tanulás része, amikor igyekszünk minden érzékszervet bevonni a folyamatba. Rengeteg olyan angol gyerekdal és játék van, amire lehet mozogni: tapsolni, lépegetni, mutogatni az adott cselekvéseket, ezáltal pedig könnyen rögzülnek akár a testrészek, akár a tevékenységek nevei is angolul.

 

       4. Olvassunk, nézzünk angolul meséket, filmeket!

 

A helyes kiejtés elsajátításában rendkívül hasznosak az anyanyelvi dalokon kívül a mesék és a filmek is. Ha szülőként nem vagyunk biztosak abban, hogy helyesen ejtjük ki a szavakat, akkor olvasás helyett nézhetünk is angolul meséket, idősebb gyermekünkkel pedig akár filmeket is. Ha angol film mellett döntünk, akkor érdemes bekapcsolni az angol feliratot is, hogy a kiejtéssel együtt a szó képe, helyesírása is rögzüljön. Az idegen nyelvű mesékből, filmekből észrevétlenül szedheti fel az alapszókincset és a nyelvtani szerkezeteket is a gyermekünk, de érdemes azért mértékkel a tévé elé ültetni a gyermeket, hiszen ahhoz, hogy később valóban kommunikálni tudjon, szükséges, hogy beszélgessünk is az adott nyelven, így ha tehetjük, inkább olvassunk fel az idegen nyelvű könyvekből.

 

        5. Használjuk a nyelvet minél többet! Beszélgessünk, játsszunk, tevékenykedjünk angolul!

 

Az idegen nyelvet a legjobban akkor fogja tudni beszélni gyermekünk, ha a passzív módszereken kívül aktívan is használjuk, valódi élethelyzetekben kommunikálunk egymással angolul. Becsempészhetjük egy-egy játékba a nyelvet, például játszhatunk memóriajátékot vagy akasztófás játékot is angolul, alkothatunk akár szóláncot is a nyelv játékos gyakorlására. Megadhatunk egy adott témát, amihez szavakat kell gyűjteni, ezeknek a játékoknak a többsége utazás közben, várakozás közben is kitűnően játszható, hasznos időtöltésre is alkalmas. Amennyiben gyermekünk már ügyesen bánik a ceruzával, nyomtatható lapokat is kereshetünk az interneten, amiket aztán együtt kitölthetünk. Rengeteg online játék is létezik, amivel a nyelvet interaktív úton gyakorolhatjuk.

 

A legfontosabb, hogy természetesen, játszva próbáljuk meg a nyelvet megszerettetni gyermekünkkel, ahogyan az anyanyelvünket is átadjuk neki. Az angolos játékidő legyen mindkét fél számára örömteli és felszabadult szórakozás!

 

Fürész-Mayernik Melinda honlapján sok-sok hasznos letölthető segédanyagot oszt meg a szülőkkel, pedagógusokkal a játékos angol nyelvi fejlesztéshez.

 

Fürész-Mayernik Melinda

kisgyermekkori nyelvoktató, gyermek-nyelvoktatási szakértő

Angol Kalauz program alapítója

 

Honlap: www.angolkalauz.hu

Facebook: www.facebook.com/angolkalauz

Oktatóvideók: https://www.youtube.com/channel/UCu0Kc_VsfFqneYMdfq18Xeg

E-mail: melinda@angolkalauz.hu

Telefonszám: 0630/402-8092

Vélemény, hozzászólás?

Momó Rádió felnőtteknek © 2015 Frontier Theme